X

Boek_omslag_100waard_03_LR

Koop het boek hier! <-

Klik-hier-bestellen-oranje

‘100 Waard’ is de titel van een bijzonder boek gemaakt door schrijver Bram van der Wal en fotograaf Ferry Verheij.

Een boek met daarin portretten in tekst en beeld van 100 bewoners in de leeftijd van 1 t/m 100 uit De Waard. Uit elk geboortejaar één persoon. Soms heel gewoon, soms heel bijzonder en vaak heel bijzonder gewoon. Maar altijd met het kenmerk van deze prachtige streek. Het boek bevat verder karakteristieke en opmerkelijke beelden van de polder met haar weilanden gelegen tussen omdijkte grootse rivieren. Deze insteek voor het samenstellen van de geportretteerden wordt in het algemeen door kenners als een vondst gezien. De samenstellers zijn bijzonder blij met dit enthousiasme en heeft hen gestimuleerd om een perfect afgewerkt boek te maken.

Het boek geeft een dwarsdoorsnede van de inwoners van de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden voor wat betreft de leeftijd, van zuigeling tot hoogbejaarde, van de regio, van Kinderdijk tot Leerdam en van de achtergrond van de mensen, zoals scholier, danser, scheepsbouwer, ondernemer, basketbalster, bestuurder, vrijwilliger, talent, een jongen uit een G-team. De 100 mensen geven een fascinerend beeld van de bewoners in de dorpen en steden van dit poldergebied. Uiteindelijk blijkt iedere 100Waarder op zijn of haar manier even uniek en waardevol.

De beelden, prachtige foto’s, en de teksten, kort en persoonlijk, geven direct een indruk van de 100Waarder. Alle teksten zijn full quote: je hoort de persoon op zijn of haar manier spreken. Al lezend en bladerend zwerf je door de Waard met haar bewoners. De vormgeving is zonder meer boeiend.

De makers hebben zich niet laten leiden door een voor opgezet plan bij de keuze van de geportretteerde mensen. In de meeste gevallen brachten de Alblasserwaarders zelf hun streekgenoten naar voren. Een zichzelf voedend en organisch proces. Zo ontstond uiteindelijk een volstrekt uniek tijdsdocument. Het boek 100Waard is een ode aan de mensen van het platteland. De plattelanders presenteerden zichzelf, de samenstellers van 100Waard vertrouwden hen op integere wijze toe aan woord en beeld.

Het boek is een uitgave van de Stichting Camera Notes. Deze stichting staat het uitbrengen van boeken en media-uitingen voor met een regionale inslag. Bij de uitgave van het boek 100Waard speelt een winstoogmerk dan ook geen rol.